domingo, 7 de noviembre de 2010

El concepte de "Lighting Designer"

M'he anat adonant que molta gent no té clara quina és la funció, la missió, o simplement què fa el Lighting Designer.
M'agradaria aclarar una mica el tema, ja que en més o menys mesura formo part d'aquest món, i m'adono que fins i tot dins del món del disseny, encara hi ha dubtes i desconeixença.

D'entrada, cal ser conscients dels efectes de la il·luminació en les persones, sense anar més lluny, la naturalesa ens ho demostra dia a dia, en un dia ennuvolat on la llum no crea contrastos, agafa un to molt "blavós" (llum més freda) la gent es sol sentir més apàtica, amb menys ànim per fer coses, en canvi un dia esplèndid amb sol, ens genera ganes de sortir al carrer i fer activitats varies.

Bé una mica a grans trets això ho podem fer amb la il·luminació artificial. En una oficina amb la il·luminació adequada està demostrat que es pot optimitzar la productivitat. La il·luminació pot també ressaltar l'atractiu dels espais, donar valor afegit a l'arquitectura, canviar l'humor de la gent, i fins i tot el benestar de les persones.



Els dissenyadors d'il·luminació (Lighting Designers) s'encarreguen de comprovar que els nivells d'il·luminació són adequats als usos dels espais, però no només això sinó que decideixen d'entre una quantitat important de fonts de llum (làmpades, el que col·loquialment en diem bombetes) quina n'és la més adequada, i quines lluminàries (làmpades o llums en llenguatge col·loquial) són les que poden encaixar-hi d'entre tots els catàlegs de les empreses fabricants de lluminàries. A més s'estudia quantes lluminàries són necessàries en cada espai, i s'adapta tot a les normatives lumíniques vigents.


Al marge de tot això el dissenyador reflexiona, decideix i projecta com qualsevol altre dissenyador tenint en compte les sensacions que provocarà, tant de modificació dels espais, com de transformació dels colors que percebrem.

Tot això, alhora se li afegeix la feina de saber calcular els temps de reposició, i les possibilitats per fer el manteniment dels aparells, a més del consum de tota la instal·lació. Fer una avaluació energètica del conjunt és una de les parts de qualsevol projecte, i més en l'actualitat, on l'eficiència es té tan present.

Per tot això és importantíssim que qualsevol interiorista, o arquitecte treballi d'aprop amb un Lighting Designer o almenys que el tingui en comte com a consultor per als seus projectes. Crec que s'ha de donar a conèixer aquesta figura en el món del disseny ja que crec que les col·laboracións entre dissenyadors de diferents àmbits o especialitats generen un bé comú en el Disseny, i per conseqüència en el producte final (ja sigui un producte, un espai, un edifici, etc.) i finalment un bé en les persones (usuaris) que és l'important.


L'últim punt, sorgeix d'una consulta en una ponència en el workshop que estic cursant actualment. Un assistent, interiorista de professió i també professor en el mateix camp, preguntava als ponents, reconeguts dissenyadors industrials, com determinaven a l'hora de dissenyar una lluminària, la font de llum i l'efecte de la llum en l'espai, ja que si en el moment de concebre l'objecte tenien en comte l'espai on es situarà, també l'haurien de tindre per fer l'elecció de la llum (font de llum, propietats, efectes, etc.).
Ells ens van explicar que d'això se n'encarregava el client entre cometes, ja que ell era el que definia l'ús de la lluminària en el brieffing que els passava.
En el moment vaig pensar que l'interiorista no va quedar del tot satisfet amb la resposta.


Això em va fer reflexionar, ja que evidentment, un dissenyador industrial, no pot conèixer en detall tot el món de la il·luminació, però algú que dissenya lluminàries, ha de tindre alguns conceptes clars i ser capaç de donar un criteri d'elecció almenys per la font de llum, i tindre nocions del que significa cada una, les propietats generals, etc.

Per altra banda, l'interiorista, va deixar-me amb el dubte de si té coneixement de la figura del Lighting Designer, ja que ell és qui l'haurà d'assessorar per decidir quina lluminària ha de posar, amb quina font de llum (làmpada), i no el dissenyador industrial ha de dir en quines situacions es pot utilitzar.

Amb tot això, el que vull dir és que cada un ha de ser conscient de quins son els seus drets i obligacions com a dissenyador, i que no ens hem de tancar al nostre criteri i coneixement personal, sinó que hem de ser inquiets per aprendre sobre els temes que ens influeixen per millorar i aportar el màxim de nosaltres mateixos, tant en els nostres projectes com en les col·laboracions amb els col·legues.

Per acabar us deixo l'enllaç a la web de l'Associació Internacional de Lighting Designers on trobareu més informació sobre el tema:

http://www.iald.org/

*Imatges de un projecte d'il·luminació durant el CEP de disseny d'il·luminació al IED en col·laboració amb Jheiscon Castillo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Licencia de Creative Commons
This work by Gaspar Ventura is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Based on a work at www.gasparventura.blogspot.com.